Am plecat la drum la inceputul sfârșitului secolului trecut, mânați de dorința de a salva peisajul Vrâncean, de a salva valoriile naturale șu culturale ale Carpațiilor de curbură. Inițiatori sau parteneri în cadrul unor proiecte finanțate de programul LIFE+Nature, PHARE, Fundația pentru Parteneriat, Rufford, Alertis, Vier Pfoten, am pornit pe un drum fără întoarcere, acela de a susține prezența unor populații viabile de carnivore in coexistenă cu oamenii.

Activitățiile noastre sau diversificat pe măsură ce probleme noi au fost identificate în cadrul proiectelor noastre, astfel încât fiecare proiect a devenit continuarea altuia. De la activități de desemnare a ariilor naturale protejate și activități de conștientizarea am simțit nevoia de a imbunătății sistemul de monitorizare a carnivorelor. Am descoperit că in anumite situații animalele au nevoie de sprijinul direct al omului motiv pentru care am inființat Centrul Zonal de Ingrijire și Tratament al Animalelor Sălbatice din Focșani și Centrul de reabilitare a puilor de urși orfani din Bălan, județul Harghita.

Experiența noastră sa diversificat odată cu contactul comunitățiile locale când am descoperit că coexistența om carnivor este doar un fir fragil de mătase ce se poate rupe la cel mai mic incident. Odată cu trecerea timpului echipa noastră a crescut și și-a mărit orizontul prin activități implementate in județele Covasna, Harghita, Maramureș, în parteneriate incheiate cu Agențiile de Protecție a Mediului sau cu organizații precum WWF Programul Dunăre Carpați. De asemenea am descoperit că in conservarea carnivorelor mari importantă este continuitatea activitățiilor și dezvoltarea unui program.

Echipa

Silviu CHIRIAC
Silviu-CHIRIACConsilier in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Vrancea in domeniul protectia naturii si coordonatorul proiectului LIFEURSUS. A coordonat pana in prezent proiectele LIFE02NAT/RO/8576 si LIFE05NAT/RO/00170. Din anul 2009 este doctor in geografie, in urma sustinerii tezei de doctorat Potentialul ecologic si exploatarea biologica in ariile protejate din judetul Vrancea. Este membru in Grupul National de Lucru pentru Conservarea Carnivorelor Mari si in Consiliul Stiintific al Parcului Natural Putna-Vrancea. (curriculum vitae – pdf)

Ioan Mihai POP
Ioan-Mihai-POPMihai este membru al Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice, fiind responsabil în cadrul proiectului de coordonarea activităţilor privind conflictele om-urs şi realizarea ghidului pentru monitorizarea populaţiei de urs brun. Având o experienţă de zece ani în conservarea carnivorelor mari şi a habitatelor forestiere, este implicat activ şi în alte proiecte ce vizează conservarea carnivorelor mari. Este membru în Grupul Naţional de Lucru pentru Conservarea Carnivorelor Mari şi membru al Societăţii Germane de Mamalogie. În anul 2011 a susţinut lucrarea de disertaţie ”Studiul pagubelor provocate de urs şeptelului din zona judeţelor Covasna, Harghita şi Vrancea ” în cadrul Facultăţii de Silvicultură din Braşov şi a publicat lucrarea ”Ursul brun de la conflict la conservare”. (curriculum vitae – pdf)

Radu Mihai SANDU
Radu-Mihai-SANDU Consilier in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Vrancea in domeniul protectia naturii. În cadrul proiectului este responsabil de implementarea actiunilor privind monitorizarea barloagelor de ursi si coordonatorul Unitatii Mobile pentru Salvarea Animalelor Salbatice si al Centrului pentru Reabilitarea Carnivorelor Mari – Lepsa. Este membru in Grupul National de Lucru pentru Conservarea Carnivorelor Mari. A contribuit activ la activitatile de monitorizare a carnivorelor mari incepand cu anul 2002 si a fost implicat in numeroase proiecte privind conservarea diversitatii biologice din judetul Vrancea. (curriculum vitae – pdf)

Leonardo BEREZCKY
Leonardo-BEREZCKYPresedinte si fondator al Asociatiei pentru Conservarea Valorilor Naturii, judetul Harghita si lider al proiectului de reabilitare a puilor de ursi orfani sau abandonati. Este responsabil pentru implementarea unor actiuni de constientizare, actiuni de capturare a ursilor si a activitatilor de reabilitare a puilor de ursi orfani. Este membru in Grupul National de Lucru pentru Conservarea Carnivorelor Mari. A contribuit activ la activitatile de cercetare a carnivorelor mari in Romania. In anul 2010 a sustinul teza de disertatie:”Practical Applications of a Bear Rehabilitation Centre in the Scientific Studies Related with the Specie’s Behavior and Ecology” la Universitatea Vest Ungaria – Facultatea de Silvicultura, Institutul de Cinegetica si Biologia Vertebratelor. Sopron, Ungaria. (curriculum vitae – pdf)

Nadia Raluca CHIRIAC
Nadia-Raluca-CHIRIACConsilier in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Vrancea in domeniul protectia naturii si coordonatorul activitatilor de constientizare in cadrul proiectuelor LIFE. Din anul 2002 a fost implicata in numeroase programe de conservare a naturii in judetul Vrancea si a fost pana in anul 2006 mebru activ al Asociatiei pentru Dezvoltare Durabila Focul Viu. A fost responsabilul de grant pentru doua proiecte de conservare a lupilor in judetul Vrancea finantate de Fundatia Rufford.(curriculum vitae – pdf)

Cosmin Adrian STINGA
Cosmin-Adrian-STINGAEste presedinte al Asociatiei pentru Conservarea Diversitatii Biologice si responsabil cu implementarea proiectului LIFEURSUS din partea acestei institutii. In cadrul acestui proiect este responsabil pentru implementarea actiunilor de prevenire a pagubelor produse de ursi prin implementarea unor sisteme de garduri electrificate. Coordoneaza administrarea in custodie unor situri Natura 2000 (ROSCIPoiana Muntiorul si ROSPA Lunca Siretului Inferior) si este responsansabilul cu functionarea Centrului de Salvare si Tratament a Animalelor Salbatice din localitatea Petresti-Vrancea.(curriculum vitae – pdf)

Matei Ionut DRAGOMIR
Matei-Ionut-DRAGOMIRMembru activ in cadrul Asociatiei pentru Conservarea Diversitatii Biologice este responsabil cu implementarea unor activitati de teren in cadrul proiectului LIFEURSUS. De profesie biolog, coordoneaza activitatea de monitorizare a diversitatii biologice in ariile protejate aflate in administrarea asociatiei. Este implicat activ in implementarea unor programe de conservare a speciilor de flora si fauna de pe raza judetului Vrancea. (curriculum vitae – pdf)

Liviu MATEI
Liviu-MATEIConsilier in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Covasna in domeniul protectia naturii. Este implicat in actiuni de teren privind monitorizarea populatiilor de urs brun si in actiuni de constatare a pagubelor provocate de urs. (curriculum vitae – pdf)

Berde Lajos GYORGY
Berde-Lajos-GYORGY Tehnician teren si expert GIS in cadrul activitatilor de realizare a ghidului metodologic pentru evaluarea populatiei de urs brun si membru in echipa RAT. De profesie geograf a studiat in cadrul Universitatii Babes- Bolyai din Cluj Napoca, Facultatea de Geografie, in anul 2006. Din acelasi an a activat in cadrul compartimentului Arii Protejate din cadrul APM Covasna. Începând cu toamna anului 2010 a devenit membru al echipei proiectului LIFEURSUS. (curriculum vitae – pdf)

Ximena ANEGROAEI
Ximena-ANEGROAIEIMembru activ al Asociatiei pentru Conservarea Valorilor Naturii, judetul Harghita. De profesie biolog, a sustinut lucrarea de licenta: Studii privind etologia si ecologia ursului brun din Muntii Hasmas” la Universitatea de Stiinte Agricole si Silvice din Cluj-Napoca. In prezent este implicata in actiuni de reabilitare a puilor de urs orfani, constientizare si realizare materiale educative. (curriculum vitae – pdf)

BOTH József
BOTH-JozsefConsilier în cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Harghita in domeniul protectia naturii. In cadrul proiectului este implicat in implementare actiunilor privind fragmentarea habitatului ursului brun si a actiunilor de constientizare privind reteaua ecologica Natura 2000.(curriculum vitae – pdf)

SZABÓ Szilárd
SZABO--SzilardConsilier in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Harghita in domeniul protectia naturii. Este resposnabil de dezvoltarea bazei de date GIS si realizarea studiului privind fragmentarea habitatului ursului. De asemenea este implicat in activitati specifice de gestiune a conflictelor om – urs. Este autorul unui set de materiale informative (harta complexa si DVD multimedia): „Siturile Natura 2000 destinate conservarii ursului brun in judetele Harghita, Covasna si Vrancea”. (curriculum vitae – pdf)

Alexandra Sallay
Alexandra-SallayDe profesie biolog este în prezent doctorand la Institutul de Biologie a Faunei şi Management Cinegetic din cadrul Universităţii pentru Resurse Naturale şi Ştiinţele Naturii di Viena. În cadrul temei de doctorat studiază comportamentul şi managementul urşilor habituaţi şi condiţionaţi de mâncare în arealul judeţelor Covasna, Harghita şi Vrancea. Absolventă a Univeristăţii Tehnice din Munchen, specializarea biologie, şi-a finalizat programul de master cu disertaţia „“A comparative study of habitat use between wild and scavenger bears in the area of Brasov, Romania”. Alexandra este mebru voluntar al echipei proiectului LIFEURSUS începând cu octombrie 2011, fiind implicată în mai multe activităţi: capturare şi monitorizare, prelucrare, analiză şi interpretare date.

George Bouroş
george-bouros Analist de mediu și geograf ca formare, este membru activ al Asociației pentru Conservarea Diviersității Biologice, se implică în particular în implementarea activitaților de teren și procesarea datelor colectate în cadrul proiectelor desfășurate de asociație, inclusiv proiectul LIFEURSUS. În ultima perioadă de timp, interesul său s-a îndreptat spre cercetarea și conservarea vidrei euroasiatice (Lutra lutra). În anul 2009 a obținut titlul de Licențiat în domeniul Geografie iar în anul 2011 titlul de Master în domeniul Știința Mediului în cadrul Universității din București. Activează în sectorul ONG-urilor de Mediu înca din anul 2007.(curriculum vitae – pdf)

Mariana Gheorghiu
Membru activ al Asociatiei pentru Conservarea Diversitatii Biologice inca din anul 2004, Mariana este de profesie jurist si are o experienta vasta in managementul organizatiilor neguvernamentale. In cadrul proiectului LIFEURSUS a ocupat pana in anul 2012 pozitia de asistent de proiect asigurand implementarea proiectului in conformitate cu prevederile acestuia. In prezent este coordonatorul unui proiect POS Mediu privind SPA Lunca Siretului Inferior si consilierul juridic al organizatiei.(curriculum vitae – pdf)

Teodora Sin
Sin-TeodoraMembru activ în cadrul Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice. Este implicată în activităţile de cercetare a carnivorelor mari. În anul 2012 a susţinut lucrarea de disertaţie cu titlul “Utilizarea habitatelor de către ursul brun (Ursus arctos). Studiu de caz – judeţul Vrancea, în cadrul Facultăţii de Geografie (UB). În prezent este doctorand al Facultăţii de Biologie, Departamentul de Ecologie Sistemică şi Dezvoltare Durabilă, Universitatea din Bucureşti şi studiază aplicabilitatea unor metode noninvazive de monitorizare a populaţiei de lupi din Romania.(curriculum vitae – pdf)

Pătraşcu Marius Lucian
lucian-patrascuMembru activ al Asociației pentru Conservarea Diviersității Biologice, a intrat în echipa LIFEURSUS încă din 2009. Ca formare este geograf, specializat în realizarea activităților de teren ce le presupune proiectul LIFEURSUS, în special monitorizarea ursului pe baza urmelor și a semnelor de prezență, monitorizarea utilizând radiotelemetria și monitorizarea bârloagelor. Specializat recent pe studiul râsului (Lynx lynx), a participat la diferite conferințe pentru a-și expune rezultatele. (curriculum vitae – pdf)